MAKALELER

ÇOCUKLARDA OYUN VE DİL GELİŞİMİ

Oyun, çocuklarda alıcı ve ifade edici dil gelişiminde önemli bir rol oynar. Bu noktada ebeveynlere çocuklarının dil gelişimine katkı sağlayabilmeleri için çocukla iletişimin kurulduğu oyunlar önerilir. Oyun esnasında kurulan iletişim ve çocuğun ilgisi oldukça önemlidir.
 
Oyun ve oyuncaklar dil gelişimi için birer araçtırlar. Oyun sırasında çocuğun seviyesine inerek göz teması kurulmalıdır. Çocuğun oynadığı oyundan keyif alması öğrenme sürecini de kolaylaştırır. Bu nedenle oyun esnasında çocuğun ilgisine, seçtiği oyuncaklara yönelmek gerekmektedir.
 
Çocuklar oyun oynarken sosyal iletişimi öğrenirler. Göz teması kurma, sıra alma, sohbeti başlatma, sohbeti sürdürme ve problem çözme gibi beceriler edinirler.
 
Oyun oynarken ebeveyn doğru bir iletişim kurmalıdır. Tek taraflı, yanıt gerektirmeyen konuşmalar yapmak yerine, karşılıklı diyalogların kurulacağı soru-cevap şeklindeki iletişim yolları seçilmelidir. Örneğin; 'Bebeğin karnı acıkmış ona süt verelim.' demek yerine 'Bebeğin karnı acıkmış, ona ne vermeliyiz?' gibi çocuğun iletişime katılacağı sorular sorulmalıdır. Bu yaklaşım çocuğun becerilerinin gelişmesine katkı sağlayacaktır.
 
Oyunlarda çocukların kelime dağarcığını geliştirmek çok önemlidir. Bu nedenle oyun sırasında çocuklara nesnelerin ne olduğunu sorup adlandırmasını beklemek yerine nesnelerin isimlerini sıklıkla tekrar ederek duyduklarını nesnelerle ilişkilendirmesi sağlanmalıdır. Çocuğa daha fazla işitsel dil girdi sağlayabilmek adına çocuğun ürettiği kelimelere yenilerini ekleyerek, konuşması genişletilerek iletişim kurulmalıdır. Örneğin; çocuk 'araba' diyorsa ebeveyn bunu 'evet kırmızı araba' olarak çocuğa geri sunmalıdır.
 
Oyunun çocuğun dil gelişimi açısından önemi göz ardı edilemez. Ebeveynler doğru oyun ve doğru iletişimle çocuğun dil gelişimi sürecine olumlu katkıda bulunabilirler.
 
Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Uzmanı
 
Ezgi Sultan Kaya