ÇALIŞMA ALANLARI

Motor Konuşma Bozuklukları (Apraksi ve Dizartri)

Motor konuşma bozuklukları, merkezi ya da periferik sinir sisteminin hasarına bağlı olarak ortaya çıkan konuşma bozukluklarıdır. Motor konuşma bozukluğu tipleri; Apraksi ve Dizartri olmak üzere tanılanır.
Apraksi; kişinin söylemek istediklerini doğru olarak söylemekte zorlanmasıdır. Kişi kendiliğinden herhangi bir sözcüğü söyler, ancak o sözcüğü söylemesi (tekrar etmesi) istendiğinde bunu yapamaz. Bu kişilerin konuşmalarında sesletim hatalarına sık rastlanır.
Dizartri; beyin kanaması, beyin travması gibi nedenlerle ya da nörolojik hastalıklara bağlı olarak sinir sisteminde meydana gelen hasarlar sonucunda kişinin kaslarını kontrol edememesidir. Çocuklarda görülen dizartri daha çok beyin tümörleri ya da spastisiye bağlı olarak meydana gelir ve “gelişimsel dizartri” diye adlandırılır.
Konuşma Terapisine Ne Zaman Başlanmalıdır? Terapide Neler Yapılır?
Apraksi, dizartri gibi konuşma bozukluklarında terapi uzun sürelidir. Mümkün olabilecek en erken dönemde terapiye başlanmalıdır. Terapide konuşma anlaşılırlığını arttırmaya yönelik çalışmalar yapılır. Çok ileri düzeydeki durumlarda farklı iletişim yöntemlerinden yararlanılması gerekebilir. Kişinin kendini rahat ifade edebilmesini sağlayacak yöntemler geliştirilmeye çalışır.